Dr. Öğr. ÜyesiMuhammed BABACAN
Muhammed
BABACAN
University of Bristol, Öğr. Gör. Dr., 2022

Irkçılık, İslamofobi, göç, etnisite, vatandaşlık, kimlik stratejileri, milliyetçilik

Muhammed Babacan, 2011'de Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (İDKAB) Öğretmenliği Bölümü'nden mezun oldu. Aynı yıl İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İDKAB Eğitimi Bölümü'nde araştırma görevlisi oldu. 2015'te İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde "Müziğin Bir Öğretim Aracı Olarak DKAB Derslerinde Kullanımı" adlı teziyle Y.Lisans'ını tamamladı. 2016 yılında İngiltere'de Bristol Üniversitesi Sosyoloji alanında "Ethnic Identity among Young Turkish-Speakers in Britain" adlı teziyle ikinci Y.Lisans'ını yaptı. Doktora derecesini yine Bristol Üniversitesi Sosyoloji alanında 2022 yılında aldı ve "Young Turks in Britain and Islamophobia: Experiences, Perceptions and Identity Strategies" adlı tez çalışmasını yürüttü. Aynı üniversitede lisans düzeyinde "Sociology in Global Context" (2019-2020) ve "Thinking Sociologically" (2020-2021) konulu dersler verdi. Bristol Üniversitesi'nin the School of Sociology, Politics and International Studies bünyesinde bulunan Centre for the Study of Ehnicity and Citizenship adlı kurumun üyesi olan Babacan, burada akademik çalışmaları ile ilgili çeşitli seminerler de verdi. Çalışmalarında ırkçılık, İslamofobi, göç, etnisite, vatandaşlık, kimlik stratejileri, milliyetçilik gibi sıradan insanların günlük yaşamlarındaki kolektif aidiyet biçimlerini yeniden üretme biçimleriyle ilgilenmektedir. Ayrıca, katılımcı yöntemler (participatory methods), odak grupları (focus groups), derinlemesine görüşmeler (in-dept interviews) ve araştırma etiği (research ethics) gibi çeşitli nitel yöntemlerin kullanımıyla bağlantılı konularla da ilgilenmektedir. Babacan'ın yayın aşamasında olan son çalışması ise şöyledir:

• Babacan, M. (forthcoming/accepted for publication). "My skin colour is white...Islamophobia is their concern, not ours": Strategies of dissociating Turks from the victimised Muslim identity. In Paul Anderson (ed.). Muslims in the UK and Europe VI. Centre of Islamic Studies, University of Cambridge.