Fakültemiz Akademik Paneller (AKPAN) Kapsamında “Metaverse Çalıştayı: Problemler, Zorluklar ve Fırsatlar” düzenlendi
Fakültemiz tarafından organize edilen Akademik Paneller (AKPAN) serisi kapsamında 23 Mart Çarşamba günü saat: 13.30’da “Metaverse Çalıştayı: Problemler, Zorluklar ve Fırsatlar” başlıklı bir çalıştay düzenlendi.
Üniversitemiz Güvercinlik Konferans Salonunda gerçekleştirilen çalıştay, Dekanımız Prof. Dr. Selçuk Coşkun, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ali Osman Kurt ve Rektörümüz Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan’ın açılış konuşmaları ile başladı.
Dekanımız Prof. Dr. Selçuk Coşkun konuşmasında “Metaverse” belki de bir sonraki adımı “Multiverse” olan bu alanda ön almak ve “Metaverse” dendiğinde akla gelecek fakültelerden biri olmak amacıyla ilk etapta genç araştırmacılarımızla bu konuyu ele almak istediklerini belirtti. Fakültemizin bu gelişmeleri geriden takip etmek yerine bu alanda öncü olmaya, böyle bir teknolojinin ileri seviyede geliştirilmesi durumunda teorik düzeyde hazırlıklı olmaya talip olduğunu ifade eden dekanımız Prof. Dr. Selçuk Coşkun çalıştaydan önce araştırma görevlilerimizle Metaverse konulu bir toplantı serisi başlatıldığına değindi. Toplantılarda araştırma görevlilerimizin çalışma alanlarının bakış açısıyla Metaverse ile ilgili ne tür sorunların, imkanların ve zorlukların olduğu sorusuna cevap aradıklarını kaydetti. Yapılan son toplantıda gelinen noktayı başta fakültemiz öğretim üyeleri olmak üzere, üniversitemizin farklı birimlerinde görev yapan ve bu konuya ilgi duyan öğretim elemanlarıyla paylaşma ve onların da katkılarıyla çalışmalara devam etme kararı alındığını ve bu karar doğrultusunda bu çalıştayın düzenlendiğini ifade ederek etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür ederek konuşmasını bitirdi.
Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ali Osman Kurt konuşmasında yeniliklere sırtımızı dönmektense onu inceleyip anlamanın öneminden bahsetti. Mümkünün sınırlarının belirlenmesinde imkansızı zorlamanın gerekliliğinden bahseden Prof. Dr. Ali Osman Kurt, konuşmasını programın gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkürleriyle sonlandırdı.
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan ise yapılan çalıştayın güncele uyum sağlanması açısından önemli olduğunu ve katılımcıların öğrenci yoğunluklu olmasının memnuniyet verici olduğunu belirtti. Sosyal bilimciler olarak hayatın her alanında olduğu gibi gelişen, değişen teknolojinin ve bunun getirilerinden biri olan Metaverse (Sanal Evren) gibi konuların irdelenmesi, sorgulanması gerektiğini vurguladı. Platon’un Mağara alegorisinden örnekle gerçek dünya ve gölge dünya kavramlarının gelişen teknolojilerle başka boyutlara evrildiğini söyleyerek sanal evrenin bir nevi gölge dünya olduğu benzetmesini yaptı. Rektörümüz Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan konuşmasını çalıştayın organize edilmesine katkı sağlayanlara ve katılımcılara teşekkürleriyle bitirdi.
Toplam üç oturum halinde gerçekleştirilen çalıştayın Fakültemiz Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mahmut Samar moderatörlüğünde yürütülen ilk oturumunda, “Meta-Kur’an Çalışmalarının İmkanı”, Metaverse ve Metaverse’de Dini Gruplar”, Metaverse’ün Bize Vaat Ettikleri: Sınırsızlık ve Adem-i Merkeziyetçilik”, ”Metaverse’in Ekonomik Etkileri: Second Life Üzerine Bir Vaka Analizi” başlıklar konular ele alındı. Fakültesi öğretim üyemiz Doç. Dr. Üyesi Şuayip Seven moderatörlüğünde yürütülen ikinci oturumunda “Metaverse Ortamında Ruh Beden Dikotomisi”, “Rihleden Metaverse’e: Hadis İlmi Çerçevesinde Siber Gelişmelere Bakış”, “Metaverse Fıkhı Mümkün müdür?”, “Metaverse’te Dinlerarası İlişkiler” başlıklı sunumlar yapıldı. Fakültemiz öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Hicret Kiraz Toprak moderatörlüğünde yürütülen üçüncü ve son oturumunda “Multiplayer’dan Multiverse’e Sosyal Etkileşim ve Din”, “Metaverse Bağlamında Dini Tecrübe ve Dindarlık”, “Tarih Eğitimi ve Araştırmalarında Yeni Yöntem: Sanal Tarih” başlıklı konular derinlemesine incelendi.
Çalıştay Fakültemiz Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mahmut Samar’ın kapanış ve değerlendirme oturumuyla tamamlandı. Program fotoğraf çekimi ile sona erdi.