Doç. Dr. Mehmet Murat KARAKAYA
Mehmet Murat
KARAKAYA
Ankara Üniversitesi, 2016

İslam Felsefesi, Antik Çağ Felsefesi, Ahlak Felsefesi, Siyaset Felsefesi.

Mehmet Murat Karakaya (Doç. Dr.) Lisans derecesini Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden (1995), Yüksek Lisans derecesini Erciyes Üniversitesinden (2002), Doktora derecisini Ankara Üniversitesinden (2016) almıştır. 1995-2009 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda öğretmen, 2009-2015 yılları arasında ise Maarif Müfettişi olarak görev yapmıştır. 2015-2018 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğünde Milli Eğitim Uzmanı olarak çalışmış, "Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık Projesi"nin koordinatörlüğünü yürütmüştür. Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesine  2018 yılı şubat ayında katılmıştır.

İslam felsefesi alanında, Plotinus, Esûlûcyâ ve Fârâbî felsefeleri ve kötülük konusu üzerinde çalışmaları bulunan Karakaya'nın, Kur'an'ın Anlaşılmasında Dil Problemi (Marifet Yayınları, 2003), İslam ve Terakki (Fecr Yayınları, 2010) ve Ontolojik Açıdan Tanrı, Akıl ve Nefs (Elis Yayınları, 2018) Nefs-Beden Bağlamında Kötülük (Eskiyeni Yayınları, 2019) adlı dört kitap çalışması ve İslam felsefesi alanında yayımlanmış makaleleri bulunmaktadır.

• ASBÜ İslami İlimler Fakültesi Dekan Yardımcısı
  • MEB, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık Projesi, Proje Danışmanı
  • Eskiyeni Dergisi Felsefe Alan Editörü
Ameli felsefe olmadan nazari felsefe eksik kalır.

FDB553 İslam Felsefesinde Metafizik Problemler (Yüksek Lisans)

FDB548 İslam Felsefesinde Temel Kavramlar (Yüksek Lisans)

FDB555 İslam Felsefesinin Gelişim Süreci (Yüksek Lisans)

FDB741 İslam Felsefesinin Metafizik Temelleri (Doktora)

FDB738 Klasik İslam Felsefesi Metinleri (Doktora)

Fârâbî felsefesi, Neo-Platonizm ve Kötülük alanlarında çalışmaları bulunmaktadır.

Helal Gıda    Nefs ve Beden Bağlamında Kötülük   Ontolojik Açıdan Tanrı, Akıl ve Nefs   İslam ve Terakki   Kur'an'ın Anlaşılmasında Dil Problemi

Fârâbî felsefesi

Plotinus Felsefesi